Krole.pl - hodowla królików, informacje i porady dla hodowców

Najciekawsze komentarze
Autor: ~Maria Bratus (2014-12-28 20:54:05)
Temat:

nie zgadzam sie z tym ze krolica ktora jak ma ponizej 4 mlodych jest malo wydajna


Mnialam krolice ktora w pierwszym mniocie ukocila tylko dwa malenstwa kolega mowil zebym jej sie pozbyla bylam uparta i ja zostawilam i dobrze zrobilam w drogim mniocie ukocila mi 8 maluchow moja teoria nieraz pierwszy mniot moze byc maly zeby drogi [...]
Autor: Janek (2013-05-17 15:37:58)
Temat:

Od czego zacząć hodowlę królików?


Witam,

kilka dni temu przeszedłem na emeryturę. Myślę, że będę miał teraz sporo czasu, a że mieszkam na wsi i mam 1,34ha działkę (na której mieszkam) chciałbym zająć się hodowlą królików. Mam pomieszczenie gospodarc [...]

Tucz królików

krole.pl » Żywienie królików » Tucz królików

      Mięso królicze jest delikatne, pożywne, łatwo strawne oraz smaczne. Nie każdy hodowca jednak o tym pamięta, że na jakość mięsa wpływa właściwe przygotowanie królików do uboju.

      Przeznaczając króliki na ubój hodowcy nie zastanawiają się nad stanem ich odżywienia oraz nad stopniem ich otłuszczenia. W praktyce o terminie uboju decyduje dojrzałość futerka lub doraźne potrzeby kuchni. Takie postępowanie nie jest dobre. Mięso jest nie mniej wartościowym produktem uzyskiwanym z hodowli królików niż skórki. Hodowca przede wszystkim powinien się starać, aby jakość tego mięsa była możliwie najlepsza. Mięso z chudych, starych zwierząt jest zawsze mniej smaczne, a jego wartość odżywcza raczej niska. Przed zabiciem trzeba więc doprowadzić królika do właściwego stopnia odżywienia, aby mięso było należycie przetłuszczone, a przy tym niezbyt wodniste. Tylko w ten sposób uzyskamy zarówno dobre futerko, jaki i wartościową tuszkę, dodatkowo w pełni wykorzystamy włożony trud pracy hodowlanej oraz wartość skarmionej paszy.

      Tuczyć możemy zarówno młode, jeszcze rosnące króliki, jak i sztuki dorosłe, które ukończyły już swój rozwój, a nawet takie, które po kilku sezonach użytkowania rozpłodowego selekcjonujemy z hodowli.

      Celem tuczenia królików młodych jest przyspieszanie ich rozwoju i wyprodukowanie możliwie dużej ilości dobrego gatunkowo mięsa. Tucz królików dorosłych daje przede wszystkim przyrost tłuszczu. Rozróżniamy zatem tucz królików mięsnych oraz tucz tłuszczowy.
Polecamy
Przeczytaj także: 

Tucz mięsny

,  

Tucz tłuszczowy

Komentarze (6)
Autor: ~pepek (2017-04-28 19:59:34)      [odpowiedzi: 0]
Temat:

jak można zabijać kurczaki krowy świnie i wszystkie zwierzęta


a kebab Pani jadła , a w mc. Donaldzie Pani była . pierwsze trzeba pielęgnować i wychować potem można spożywać . a normalne jest to że obraża Pani niemal 90% ludzi na świecie mówiąc że są oni nienormalni bo jedzą mięso. dyskusja z Pa [...]
Komentarz nie posiada autoryzacji. Może zostać usunięty.
Autor: ~... (2016-06-11 16:46:41)      [odpowiedzi: 0]
Temat:

odp do


krowy , świnie też zjadasz i co płaczesz z ich powodu ? Króliki trzyma się dla mięsa i futra.
Komentarz nie posiada autoryzacji. Może zostać usunięty.


Dodaj nowy wątek
Temat:
Autor: Napisz wynik działania: 6minusplus 7 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
krole.pl © 2017