
Mały królik
Salmoneloza (paratyfus) u królików jest wywoływana przez drobnoustroje, które należą do grupy tzw. salmonelli. Salmonelozą króliki zarażają się przez zakażoną karmę jak również przez styczność z zakażonymi przedmiotami. Objawami salmonellozy u królików jest biegunka (bardzo rzadki kał) oraz śluzowo-ropny wyciek z pochwy.
Po otwarciu jamy brzusznej padłego
królika w błonie śluzowej jelita grubego znajdziemy guzki, owrzodzenia oraz szarobiałe naloty (naloty dyferytyczne). W wątrobie królika mogą pojawić się drobne, nie większe od ziarna maku żółtawe plamki (ogniska martwicowe),
śledziona królika jest powiększona barwy ciemnoczerwonej (przekrwiona).
Na salmonellozę najczęściej chorują młode
róliki oraz samice ciężarne, które są
żywione w nieodpowiedni sposób. Salmoneloza charakteryzuje się mało widocznymi objawy chorobowymi,
hodowca po znalezieniu padłego królika powinien odesłać zwierzę, aby przeprowadzono badanie bakteriologiczne do WZHW.
Salmoneloza królików jest chorobą nieuleczalną, dlatego gdy się pojawi w hodowli należy wszystkie chore osobniki wybić, aby zapobiec jej rozprzestrzenianiu się. Zwierzęta zdrowe lub te podejrzane o chorobę należy umieścić w osobnych
klatkach. Króliki należy chronić przed zetknięciem się z zanieczyszczoną karmą jak również przed naturalnymi przenosicielami choroby, jakimi są szczury, myszy, świnie, gołębie oraz kuny.